APPROVED			APPROVED		APPROVED
South Dakota Council on Developmental Disabilities				Quarterly Meeting June 23, 2025 9:00 a.m. – 3:00 p.m. Central Time Library Commons, Mackay Building, 800 Governors Drive, Pierre, SD Zoom Meeting – Please email Jessica.Lamb@state.sd.us for link to provide public comment.	
 To assist people with intellectual and developmental disabilities and their families in achieving the quality of life they desire through advocacy and systems change. PURPOSE: To conduct the business of the Council. 				 Meeting Agreements: Cell phones off or on vibrate Be respectful One person talks at a time State your name before speaking so all participants know who is commenting Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting. 	
Agenda Item	Owner	Info Discussion	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate
 Welcome & Opening Round Roll Call Review Meeting Agreements 	Val	Vote Info	Provide a positive focus for the day – start with the Mission Statement.	Introduce yourself and share: What is your favorite summertime treat?	times) 15 minutes (9:00 – 9:15 a.m.)

APPROVED

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
 2. Standing Items Approve Agenda Approve Minutes 	Val	Info Discussion Vote	Revise agenda if needed, accept agenda; and approve minutes from last meeting.	Offer changes or additions. Vote to accept the agenda. Vote to approve minutes of April 24, 2025.	5 minutes (9:15 – 9:20 am)
3. Budget Update	Jessica	Info Discussion Vote	Understand Council's budget and available grant funding. Brief updates to FFY 26 funding information.	Ask questions, discuss and vote to accept.	20 minutes (9:20– 9:40 am)
 Executive Committee Report and Ratify Actions Taken 	Val and Jessica	Info Discussion Vote	Approve actions of the Executive Committee (May 21, 2025) Ratify actions: a. Approval of mini-grants: - ADA Festival 35 - PS Nat'l Conf - Give the Kids the Woods	Listen and ask questions. Vote to ratify actions taken by Executive Committee.	5 minutes (9:40 – 9:45 am)
5. Directors Report	Jessica	Info	Hear updates from Council staff.	Listen and ask questions	10 minutes (9:45 - 9:55 am)

APPROVED

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
 Website RFP Proposal – Continuation of Tabled Discussion 	Jessica	Info Discuss Vote	Revisit the topic of the website and decide which proposal to accept OR not to move forward with the project at this time.	Discuss and vote.	30 minutes (9:55 – 10:25 am)
7. SD Act Early Sponsorship Request	Jessica	Info Discuss Vote	Learn about the request to assist in the continued sponsorship of Baby's Busy Day	Discuss and vote.	10 minutes (10:25-10:35)
8. Break					10 minutes (10:35 – 10:45 am)
9. Agency Updates	Kevin Eric Cole	Info	Listen to updates from agency representatives in our group.	Listen and ask questions	15 minutes (10:45 – 11:00 am)
10.Requests for Proposals for FFY25	Val and Jessica	Info Discuss Vote	 Review competitive and non- competitive Requests for Proposals (RFPs) a. Mini Grants for Education & Training b. USD CD – Public Info c. DRSD – Leadership Development (Partners & SD Advocates for Change) d. Oyate Circle – Advocacy & Leadership for Native Americans e. Others? (Still need a mental health project for FFY 25 – brainstorm ideas) 	Listen and ask questions. Vote to issue RFP now or hold for future meeting.	45 minutes (11:00 – 11:45 am)

APPROVED

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
11.State Plan Updates and Budget for FFY26	Jess	Info Discuss	Review proposed changes (if any) to the State Plan Activities and Budget for FFY26	Listen and ask questions. Vote to approve changes (if any)	15 minutes (11:45 – 12:00 pm)
12. LUNCH BREAK				Come back refreshed and ready to address afternoon business.	60 minutes (12:00 – 1:00 pm)
13. 2027 – 2031 State Planning	Jessica	Info Discussion	Learn about the data beginning to come in from stakeholders, discussion of potential focus areas, goals and objectives.	Come prepared to share at least 1 priority you'd like to focus on for the next State Plan. Offer ideas, listen, ask questions	90 minutes (1:00 – 2:30 pm)
14. Public Comment Period	Val	Info	Hear from members of the public.	Listen and ask questions.	15 minutes (2:30 – 2:45 pm)
15. Next Meeting	Val	Discussion	September / October Meeting dates	Know your schedule and add to your calendar.	5 minutes (2:45-2:50 pm)
16. Closing Round	Val	Discussion	Do a final round – Share something you appreciate or would change about today's meeting.	Listen and Share	10 minutes (2:50-3:00)
17. Adjourn	Val	Vote	End today's meeting	Vote to adjourn	3:00 pm