

MISSION STATEMENT

To assist people with intellectual and developmental disabilities and their families in achieving the quality of life they desire through advocacy and systems change.

PURPOSE: To conduct the business of the Council.

NOTE: Times listed are approximate. <u>This is a rolling agenda</u>. Breaks will be called at the discretion of the Chair.

Quarterly Meeting
January 6, 2025
1 p.m. – 4 p.m. Central Time

ZOOM LINK:

https://state-sd.zoom.us/j/95673946007

PUBLIC LISTENING LOCATION:

811 E. 10th Ave, Dept. 21, Sioux Falls, SD 57103 (SD Council on DD Office)

Meeting Agreements:

- Cell phones off or on vibrate
- One person talks at a time
- Be respectful
- Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting.
- In Zoom turn on your camera when possible; mute yourself when not speaking; use the chat box.

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
 1. Welcome & Opening Round Mission Statement Review Meeting Agreements Roll Call 	Val	Info	Determine a quorum for the Council meeting	Introduce yourself (name, where you live, and role on the Council) AND share: Because it's Blizzard season, what is your favorite DQ Blizzard flavor?	15 minutes (1:00-1:15pm)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
2. Standing Agenda ItemsApprove AgendaApprove Minutes	Val	Info Discuss Vote	 Revise agenda if needed, accept agenda. Approve minutes from 11/01/24 meeting. 	 Offer changes or additions. Agenda – motion, second, vote to approve agenda. Minutes – motion, second, vote to approve minutes. 	5 minutes (1:15-1:20 pm)
3. Budget Update	Jessica	Info Discussion Vote	Understand Council's budget and available grant funding.	Ask questions and discuss. - Report – motion, second, vote to accept budget report	15 minutes (1:20-1:35 pm)
4. Directors Report	Jessica	Info Discussion	Hear from Council staff on current happenings: - Update on website	Listen, discuss, ask questions.	10 minutes (1:35-1:45 pm)
5. Grant Application – Center for Disabilities – Public Information	Kendra Gottsleben	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	30 minutes (1:45-2:15 pm)
6. Determine Grant Funding	ALL	Discussion Vote	Grants approved will help meet the Council's State Plan Goals and Objectives.	- Discuss grant presentation, make a decision on funding. Individually - motion, second, and vote on grant up for consideration.	10 minutes (2:15-2:25 pm)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
7. Update on Annual Report & 2027 – 2031 State Plan Discussion	Jessica	Info Discussion	Jessica will share an update about the Annual Report & timeline of events/tasks to be completed by August 2026.	Listen, discuss, and ask questions.	20 minutes (1:45 – 2:05 pm)
8. Legislative Update	Jessica & other Council members	Info Discussion	Learn what issues are before the State Legislature that affect people with I/DD.	Listen, discuss, and ask questions.	10 minutes (2:05-2:15 pm)
9. MOU	Jessica	Info Discussion Vote	DHS Staff Attorney will be present to discuss the Designated State Agency's responsibilities, address any questions/concerns, discuss who the authorized signer from the Council should be, and vote	Listen and discuss and ask questions. Individually – motion, second, and vote to approve the MOU	20 minutes (2:15 – 2:35 pm)
10.By-laws Update and Discussion	Jessica	Info Discussion	Discuss some final talking points in consideration to the proposed Bylaw revisions.	Listen and discuss and ask questions. Changes to be voted on at a later meeting.	20 minutes (2:35 – 2:55 pm)
11.Break			Refresh		10 minutes (2:55 – 3:05 pm)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
12.Public Comment	Val	Info	Members of the public can share concerns or successes with the Council.	Listen and ask questions.	10 minutes (3:05 – 3:15 pm)
13. Select Next Meeting Date	Val	Discussion	April meeting is usually held Friday of Partners Weekend in Sioux Falls - Friday, April 25. Suggest holding the meeting on Thurs. April 24 as I am a Partner. This year the Supporting Families CoP annual meeting is April 29 followed by the LifeCourse Showcase on April 30-May 1 in Kansas City, Missouri.	Determine date and location.	5 minutes (3:15-3:20 pm)
14. Final Round	Val	Discussion	Share something you appreciate or would change about today's meeting		10 minutes (3:20-3:30 pm)
15. Adjourn	Val	Vote	End today's meeting	Individually – motion, second, and vote	1 minute