

MISSION STATEMENT

To assist people with intellectual and developmental disabilities and their families in achieving the quality of life they desire through advocacy and systems change.

PURPOSE: To conduct the business of the Council.

Quarterly Meeting November 1, 2024 9 a.m. – 3 p.m. Central Time

In-Person @ Baymont Inn, 3200 Meadow Street, Sioux Falls Zoom Meeting – https://state-sd.zoom.us/j/91052521449

Meeting Agreements:

- · Cell phones off or on vibrate
- Be respectful
- One person talks at a time
- State your name before speaking so all participants know who is commenting
- Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting.

Agenda Item	Owner	Info	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
		Discussion			(approximate
		Vote			times)
1. Welcome & Opening Round	Val	Info	Provide a positive focus for the day – start with the Mission	Introduce yourself (your name, where you	30 minutes (9 – 9:30 a.m.)
Mission Statement			Statement.	live); your role on Council; and share	
Review Meeting Agreements			New Council members - Nichole Winckler, Rebecca Jensen, Nicole Meyer and Amanda Roberson	what you are passionate about for people with IDD	
			New Executive Director – Jessica Lamb		

Agenda Item	Owner	Info Discussion	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate
		Vote			times)
Standing ItemsApprove AgendaApprove Minutes	Val	Info Discuss Vote	Revise agenda if needed, accept agenda; and approve minutes from meetings held June 21 and August 23, 2024.	Offer changes or additions. Agenda – Motion, second, vote Minutes – Motion second, vote	5 minutes (9:30 – 9:35 a.m.)
3. Ratify actions of Executive Committee	Val	Info Discuss Vote	Small requests to the Council are shared and decisions ratified • ACT Early – Spanish materials • SDNAMI Conference	Listen, ask questions, decide on actions Motion, second, vote	10 minutes (9:35-9:45 a.m.)
4. Budget Update	Arlene	Info Discuss Vote	Understand Council's budget and available grant funding.	Ask questions Accept report – Motion, second, vote	15 minutes (9:45 – 9:55 a.m.)
5. Directors Report	Arlene	Info Discuss	Hear last updates from Arlene ACL Reporting System for Annual Report Last question related to training with Jessica	Listen, ask questions	5 minutes (9:55 – 10 a.m.)
6. Grant Application – Center for Disabilities – 2025 SD Conference on DD	Aimee Deliramich & Eric Kurtz	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Listen and be prepared to ask questions.	30 minutes (10 – 10:30 a.m.)

Agenda Item	Owner	Info	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
		Discussion Vote			(approximate times)
7. BREAK	ALL		Refresh		15 minutes (10:30 – 10:45 a.m.)
8. Grant Application – Disability Rights South Dakota – Leadership Development	Devon Labbee- Darling	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Listen and be prepared to ask questions.	30 minutes (10:45 – 11:15 a.m.)
9. Grant Application – Center for Disabilities – Advocacy & Leadership Training for Native Americans with Disabilities & Their Families	Jimmy Warne and Pat Herman	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Listen and be prepared to ask questions.	30 minutes (11:15 – 11:45 a.m.)
10. LUNCH	ALL		Lunch		45 minutes (11:45 a.m. – 12:30 p.m.)
11. Determine Grant Funding	Val	Discussion Vote	Grants approved will help meet the Council's State Plan Goals and Objectives	Discuss grant presentations and make decisions on funding. Individually – Motion, second and vote	30 minutes (12:30 – 1 p.m.)

Agenda Item	Owner	Info	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
		Discussion Vote			(approximate times)
12. Update – Division of Developmental Disabilities	Kevin Dunn	Info	Learn about the many activities happening within the Division of DD and the service system.	Listen and ask questions	45 minutes (1 – 1:45 p.m.)
13. Election of Officers	Val	Info Nominate Vote	Member-at Large position is for one year term and a person can serve 2 terms. Caryn has served 2 one-year terms. Can be any member of the Council.	Nomination made, seconded and accepted by the person nominated. Motion, second and vote.	15 minutes (1:45 – 2 p.m.)
14. Policies, Bylaws and Memorandum of Understanding	Arlene	Info Discuss	Hear about policy updates needed, bylaw revisions and new Memorandum of Understanding with DHS.	Listen and ask questions. Policies could be voted on today; bylaws and MOU will wait for future meeting.	15 minutes (2 – 2:15 p.m.)
15. Website Discussion	Arlene	Info Discuss	Update all Council members about options and discuss.	Listen and ask questions.	15 minutes (2:15 – 2:30 p.m.)
16. Public Comment Period	Val	Info	Listen to any public comment	Listen and ask questions.	15 minutes (2:30 – 2:45 p.m.)
17. Next Meeting	Val	Discussion	Next Meeting – select a date and location	Know your schedule and share dates that do or don't work for you.	5 minutes (2:45 – 2:50 p.m.)

DRAFT DRAFT DRAFT DRAFT

Agenda Item	Owner	Info	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
		Discussion			(approximate
		Vote			times)
18. Final Round	Val	Discussion	Do a final round – Share something you appreciate or would change about today's meeting.	Listen and share	10 minutes (2:50 - 3 p.m.)
19. Adjourn	Val	Vote	End today's meeting	Vote	3 p.m.