

MISSION STATEMENT

To assist people with intellectual and developmental disabilities and their families in achieving the quality of life they desire through advocacy and systems change.

PURPOSE: To conduct the business of the Council.

Quarterly Meeting

Oct. 28, 2022 9 a.m. – 12:30 p.m. Central Time 8 – 11:30 a.m. Mtn. Time

Zoom Link Available by Contacting Council Director in advance <u>Arlene.poncelet@state.sd.us</u>

Meeting Agreements:

- Cell phones off or on vibrate
- One person talks at a time
- Be respectful
- Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting.

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
 Welcome & Opening Round Roll Call Review Meeting Agreements 	Erica	Info	Provide a positive focus for the day - read the Mission Statement; meet new members	Share something you like about fall.	20 minutes (9 – 9:15 a.m.)

DRAFT

	Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
2.	Standing ItemsApprove Agenda	Erica	Info Vote	Revise agenda if needed, accept agenda;	Offer changes or additions. Vote to accept the agenda.	5 minutes (9:20 – 9:25 a.m.)
3.	Budget Update	Arlene	Info Discussion Vote	Understand Council's budget and available grant funding.	Ask questions, discuss and vote to accept.	5 minutes (9:25 – 9:30 a.m.)
4.	Grant review process overview	Arlene	Info Discussion	Understand the grant review process.	Ask questions and discuss.	5 minutes (9:30 – 9:35 a.m.)
5.	Grant Application – Disability Rights South Dakota	Cole Uecker & Mary Kay Budmayr	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Listen and be prepared to ask questions.	30 minutes (9:35 – 10:05 a.m.)
6.	Grant Application – SD Parent Connection	Carla Miller	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Listen and be prepared to ask questions.	30 minutes (10:05 – 10:35 a.m.)
7.	Grant Application – Augustana University – Augie Access Experience Camp	Michelle Powers and Jessica Lamb	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Listen and be prepared to ask questions.	30 minutes (10:35 – 11:05 a.m.)

DRAFT

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
8. BREAK	Erica		Take a break		10 minutes (11:05 – 11:15 a.m.)
9. Determine Grant Funding	Erica	Discussion Vote	Discuss grant presentations and make decisions on funding.	Discuss the applications and vote on funding.	45 minutes (11:15 a.m. – 11:45 p.m.)
10. Election of Officers	Erica	Nominate Vote	Elect New Officers Member-at-Large 	Volunteer or nominate someone for officer position.	10 minutes (11:45 – 11:55 p.m.)
11. Public Comment	Erica	Info	Members of the public can speak to the Council.	Listen and ask questions.	30 minutes (11:55 – 12:25 p.m.)
12. Next Meeting Date	Erica	Discuss	Schedule the next meeting	Bring your calendar and offer suggested dates	5 minutes (12:25 – 12:30 p.m.)
13.Adjourn	Erica	Vote	End the regular meeting	Vote	12:30 p.m.