<u>South Dakota Co</u> on Developn	Quarterly Meeting Oct. 18, 2022 1 p.m 4 p.m. Central Time Noon – 3 p.m. Mtn. Time Zoom Link Available by Contacting Council Director in advance <u>Arlene.poncelet@state.sd.us</u>				
To assist people with inte in ac thre PURPOSE: To conduct the b	 Meeting Agreements: Cell phones off or on vibrate One person talks at a time Be respectful Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting. 				
Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
 Welcome & Opening Round Roll Call Review Meeting Agreements New Members – Katie, Joe, Diane, James, Keath, Brenda, Elizabeth & Cole 	Erica	Info	Provide a positive focus for the day - read the Mission Statement; meet new members	Share your name, position/role on the council and 1-2 things you are passionate about for people with intellectual and developmental disabilities	30 minutes (1 – 1:30 p.m.)

DRAFT

DRAFT

DRAFT

DRAFT

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
 2. Standing Items Approve Agenda Approve Minutes 	Erica	Info Vote	Revise agenda if needed, accept agenda; approve minutes from the last meeting	Offer changes or additions. Vote to accept the agenda. Vote to approve minutes of August 19, 2022	5 minutes (1:30 – 1:35 p.m.)
3. Executive Committee Report and Ratify Actions Taken	Erica	Info Discussion Vote	Approve reports of Executive Committee meeting held (ADD DATE) Ratify actions:	Listen and ask questions. Vote to accept the report of the meeting. Vote to ratify actions taken by Executive Committee.	5 minutes (1:35 – 1:40 p.m.)
4. Budget Update	Arlene	Info Discussion Vote	Understand Council's budget and available grant funding.	Ask questions, discuss and vote to accept.	20 minutes (1:40 – 2 p.m.)

DRAFT

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
5. Updates – Division of Developmental Disabilities	Joey	Info Discussion	Learn about activities within DDD such as HCBS Settings Rule, CHOICES Waiver Renewal, CSP Rate Methodology Committee, and more	Listen and ask questions	60 minutes (2 – 3 p.m.)
6. BREAK	Erica		Take a break		10 minutes (3 – 3:10 p.m.)
7. Directors Report	Arlene	Info Discussion	Learn about state and national topics.	Listen and ask questions.	20 minutes (3:10 – 3:30 p.m.)
8. Public Comment	Erica	Info	Members of the public can speak to the Council.	Listen and ask questions.	30 minutes (3:30 – 4 p.m.)
9. Adjourn	Erica	Vote	End the regular meeting	Vote	4 p.m.