

MISSION STATEMENT

To assist people with intellectual and developmental disabilities and their families in achieving the quality of life they desire through advocacy and systems change.

PURPOSE: To conduct the business of the Council.

Quarterly Meeting
April 26, 2024
8:30 a.m. – 3:30 p.m. Central
Time

In-Person @ Best Western Ramkota, Sioux Falls Zoom Meeting – request link 48 hrs. in advance

Meeting Agreements:

- · Cell phones off or on vibrate
- Be respectful
- One person talks at a time
- State your name before speaking so all participants know who is commenting
- Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting.

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
 Welcome & Opening Round Mission Statement Review Meeting Agreements 	Val	Info	Provide a positive focus for the day – start with the Mission Statement.	Introduce yourself and share what you would like to know more about in the area of Developmental Disabilities.	15 minutes (8:30 – 8:45 a.m.)
2. Standing ItemsApprove AgendaApprove Minutes	Val	Info Discussion Vote	Revise agenda if needed, accept agenda; and approve minutes from meeting held Jan. 4, 2024.	Offer changes or additions. Vote to accept the agenda.	5 minutes (8:45 – 8:50 a.m.)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
3. Budget Update	Arlene	Info Discussion Vote	Understand Council's budget and available grant funding.	Ask questions, discuss and vote to accept.	15 minutes (8:50 – 9:05 a.m.)
4. Directors Report	Arlene	Info Discuss	 Hear about: Annual Report Outcomes Evaluation of Executive Director OIDD Technical Assistance Institute (virtual) Nat'l Center for START Services – Professional Learning Series 	Listen, ask questions	25 minutes (9:05 – 9:30 a.m.)
5. Succession Planning	Val	Info Discuss Vote	Discussion all things related to planning for Arlene's retirement: • Decide whether the director position becomes a state employee or remains a contracted employee • Decide if the location should be Pierre or just within the state • Subcommittees needed? Job announcement, position description, MOU (Memorandum of Understanding), others?	Listen, share thoughts, ask questions	2 ½ hours (9:30 a.m Noon)
6. LUNCH	ALL		Lunch	Share lunch with Partners Class	60 minutes (12 – 1 p.m.)

DRAFT	DRAFT	DRAFT	DRAFT
=			

7. Update – Division of Developmental Disabilities	Joey Younie	Info Discuss	Learn about the many activities happening within the Division of DD and the service system.	Listen and ask questions	60 minutes (1 – 2 p.m.)
8. Public Comment Period	Val	Info	Listen to any public comment	Listen and ask questions.	30 minutes (2 – 2:30 p.m.)
9. Legislative Update	Council Members	Info Discussion	Learn about the 2023 Legislative Session	Listen and ask questions.	30 minutes (2:30 – 3 p.m.)
10. Next Meeting	Val	Discussion	Summer + Meeting – select a date and location	Know your schedule and share dates that do or don't work for you.	10 minutes (3– 3:10 p.m.)
11. Final Round	Val	Discussion	Do a final round – Share something you appreciate or would change about today's meeting.	Listen and share	20 minutes (3:10 – 3:30 p.m.)
12. Adjourn	Val	Vote	End today's meeting	Vote	3:30 p.m.