

MISSION STATEMENT

To assist people with intellectual and developmental disabilities and their families in achieving the quality of life they desire through advocacy and systems change.

PURPOSE: To conduct the business of the Council.

Quarterly Meeting
April 22, 2022
8:30 a.m. – 3:30 p.m. Central
Time

In-Person @ Best Western Ramkota, Sioux Falls

Zoom Meeting – request link 48 hrs. in advance

Meeting Agreements:

- Cell phones off or on vibrate
- Be respectful
- One person talks at a time
- State your name before speaking so all participants know who is commenting
- Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting.

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
BREAKFAST	ALL		Enjoy breakfast with the members of the Partners class		8 – 8:30 am Washington Room

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
1. Welcome & Opening RoundReview Meeting Agreements	Erica	Info	Provide a positive focus for the day – start with the Mission Statement.	Introduce yourself and share that you as a Council member would like to know more about.	15 minutes (8:30 – 8:45 a.m.)
Standing ItemsApprove AgendaApprove Minutes	Erica	Info Discussion Vote	Revise agenda if needed, accept agenda; review meeting agreements and approve minutes from last meeting.	Offer changes or additions. Vote to accept the agenda.	5 minutes (8:45 – 8:50 a.m.)
3. Executive Committee Report and Ratify Actions Taken	Erica	Info Discussion Vote	Approve report of Executive Committee meeting held April, 2022 Ratify actions: a. Lighting the Way Conf, Augustana, \$5,000, recommend approval b. Evaluation of Executive Director	Listen and ask questions. Vote to accept the report of the meeting. Vote to ratify actions taken by Executive Committee.	10 minutes (8:50 – 9 a.m.)
4. Budget Update	Arlene	Info Discussion Vote	Understand Council's budget and available grant funding.	Ask questions, discuss and vote to accept.	15 minutes (9 – 9:15 a.m.)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
5. Directors Report	Arlene	Info Discuss	Hear from Arlene about other activities and information	Listen, ask questions	15 minutes (9:15 – 9:30 a.m.)
6. State Plan – ACL Comments	Arlene	Info Discuss	Hear the Administration on Community Living's comments about needed revisions to the state plan.		30 minutes (9:30 – 10 a.m.)
7. BREAK	Erica		Take a break		15 minutes (10 – 10:15 a.m.)
8. Grant Application – Community Based Transition Partnership Yr. 2	John Johnson & Emily Meier	Info Discuss	Learn about this grant's year 1 activities and what is planned for year 2	Listen and ask questions	30 minutes (10:15 – 10:45 p.m.)
9. Grant Application – Native American Advocacy and Leadership Yr. 2	Jim Warne & Wayne Weston	Info Discuss	Learn about this grant's year 1 activities and what is planned for year 2	Listen and ask questions	30 minutes (10:45 – 11:15 p.m.)
10. Legislative Update	Council Members	Info Discussion	Learn about the 2021 Legislative Session	Listen and ask questions.	15 minutes (11:15 – 11:30 a.m.)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
11. LUNCH	ALL		Lunch with Partners Class	Share lunch with Partners Class	60 minutes (11:30 a.m. – 12:30 p.m.)
12. Public Comment Period	Erica	Info	Wesleyan Quest Program – Roxie Brown	Listen and ask questions.	30 minutes (12:30 – 1 p.m.)
13. Mental Health Assessment	Arlene	Info Discuss	Review the assessment info from the Center for START Services	Listen and ask questions	30 minutes (1 – 1:30 p.m.)
14. Decisions on grant funding	Erica	Discuss Vote	 Decide on funding for: Community Based Transition Partnership Year 2 Native American Advocacy & Leadership Year 2 Mental Health Assessment 	Discuss and vote on proposals.	15 minutes (1:30 – 1:45 p.m.)
15. Policy & Bylaws Revisions	Arlene	Info Discuss Vote	One policy was missed when we did revisions previously: • Role & Authority of the Executive Committee Bylaws – Any questions?	Discuss and vote on policy. Bylaws will be discussed and voted on at the next meeting	15 minutes (1:45 – 2 p.m.)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
16. Update	TBD	Info Discussion		Listen and ask questions.	60 minutes (2 - 3 p.m.)
17. Next Meeting	Erica	Discussion	July Meeting – select a date and location	Know your schedule and add to your calendar.	10 minutes (3– 3:10 p.m.)
18. Final Round	Erica	Discussion	Do a final round – Share something you appreciate or would change about today's meeting.	Listen and share	20 minutes (3:10 – 3:30 p.m.)
19. Adjourn	Erica	Vote	End today's meeting	Vote	3:30 p.m.