

MISSION STATEMENT

To assist people with intellectual and developmental disabilities and their families in achieving the quality of life they desire through advocacy, systems change and capacity building.

PURPOSE: To conduct the business of the Council.

Quarterly Meeting

February 14, 2019 9 a.m. to 1 p.m. Central (8 a.m. to Noon Mtn.)

DDN Sites -

Aberdeen Dept. of Human Services (DHS)
Office, 1707 4th Ave SE, Suite A
Chamberlain DHS Office, 320 Sorenson Dr,
Suite 102

Pierre Capitol Building A
Rapid City DHS Office, 2330 N. Maple Ste 2
Redfield, SDDC, 17267 3rd St. W
Sioux Falls, Center for Disabilities, Room 242,
1400 W 22nd Street
Spearfish, BHSU, Library, Room 011

Meeting Agreements:

- Cell phones off or on vibrate
- One person talks at a time
- Be respectful
- Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting.

Agenda Item	Owner	Info	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted
		Discussion			(approximate
		Vote			times)
Welcome & Opening Round	Crystal	Info	Provide a positive focus for the day - read the Mission Statement	Introduce yourself and share one thing you are thankful for today.	10 minutes (9 – 9:10 a.m.)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
Standing ItemsApprove AgendaReview Meeting Agreements	Crystal	Info Vote	Revise agenda if needed, accept agenda and review meeting agreements.	Offer changes or additions. Vote to accept the agenda.	5 minutes (9:10 – 9:15 a.m.)
3. Approve Minutes	Crystal	Info Discussion Vote	Approve minutes of the meeting held October 18-19, 2018	Offer changes. Vote to approve.	5 minutes (9:15 – 9:20 a.m.)
4. Budget Update	Arlene	Info Discussion Vote	Understand Council's budget and available grant funding.	Ask questions, discuss and vote to accept.	10 minutes (9:20 – 9:30 a.m.)
5. Public Comment	Crystal	Info	Time for members of the public to provide comments to the Council.	Listen and ask questions	10 minutes (9:30 – 9:40 a.m.)
6. Executive Committee Report and Ratify Actions Taken	Crystal and Arlene	Info Discussion Vote	Approve report of Executive Committee meetings held Feb 7, 2019. Ratify actions: a. Lighting the Way Autism Conference b. Midwest Leadership Institute c. Sponsorships d. Evaluation	Listen and ask questions. Vote to accept the report of the meeting. Ratify actions listed.	20 minutes (9:40 – 10 a.m.)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
7. Grant Application - Unified Champion Schools, Special Olympics of South Dakota	Crystal	Info Discussion Vote	Review additional information on the evaluation portion of this grant.	Provide feedback and give final approval.	30 minutes (10 – 10:30 a.m.)
8. Grant Application – Public Information and Awareness, Center for Disabilities	Center for Disabilities Staff	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Listen and be prepared to ask questions about the application.	30 minutes (10:30 – 11 a.m.)
9. BREAK					15 minutes (11 – 11:15 a.m.)
10.Grant Application – Youth Leadership Forum 2018, BHSSC Transition Services Liaison Project	Dan Rounds	Info Discussion	Everyone understands what this project is about and has their questions answered.	Listen and be prepared to ask questions about the application.	30 minutes (11:15 – 11:45 a.m.)
11. Niagara University – First Responders Disability Awareness Training		Info Discussion	Review additional letters of support and ask additional questions.	Ask questions or provide feedback.	15 minutes (11:45 a.m. – 12 p.m.)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
12. Determine Grant Funding	Crystal	Discussion Vote	Discuss grant presentations and make decisions on funding. a. Public Info & Awareness b. YLF 2018 c. Special Olympics SD d. Niagara University	Complete any final votes needed.	15 minutes (12 – 12:15 p.m.)
13. State Plan Annual Work Plan Updates	Arlene	Info	Quick review of the changes.	Ask questions or provide comments.	15 minutes (12:15 – 12:30 p.m.)
14. Election of Member at Large	Crystal	Discussion Vote	Current position held by David Colling. He is eligible for one more year in the position.	Nomination and vote.	10 minutes (12:30 – 12:40 p.m.)
15. Next Meeting	Crystal	Info	Meeting date – April 12, 2019 in Sioux Falls. All members invited to participate in Partners Continuing Education & Graduation on Sat. Apr. 13	Add to your calendar. Share any comments about this or future meetings.	5 minutes (12:40 – 12:45 p.m.)

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
16. Final Round	Crystal	Info	End meeting on a positive note and prepare for next meeting.	Share comments about this meeting or speakers or topics for future meetings.	15 minutes (12:45 –1 p.m.)
17. Adjourn	Crystal	Vote	End today's meeting	Motion and vote to adjourn.	