Family Support Council Meeting

Meeting Agreements:

•

Purpose: Broadening opportunities for people with developmental disabilities across the lifespan. Assisting in the design, implementation, regulation, and evaluation of family support services in South Dakota.

People: Family Support Council Members, DHS Staff

Date: April 29, 2022

April 30, 2022

Time: 6:00 PM – 8:00 PM (Mountain Time) 8:30 AM – Noon (Mountain Time) Location: Rushmore Plaza Holiday Inn 505 N. 5th St, Rapid City SD April 29th Zoom Link: <u>https://state-</u>

sd.zoom.us/j/96369849731?pwd=KzIzalkxOHZ5dHk1Z DFEYS9WNmdjUT09

Meeting ID: 963 6984 9731

Passcode: 172958

April 30th Zoom link: <u>https://state-</u>

sd.zoom.us/j/92196183626?pwd=ay85TFJSUmR5cFAr MVVRek96ME1YUT09

Meeting ID: 921 9618 3626

Passcode: 926533

Agenda Item	Owner	Info	Desired Outcome	Come Prepared	Time Allotted
		Discussion Vote		to	(approximate times)
1. Welcome & Opening Round	~Bridget – Vice Chair	Info	Call the meeting to order Positive focus and connection	Introduce yourself and share your best tip for a difficult conversation when advocating for others or yourself.	10 min (6:00 PM – 6:10 PM)
 2. Standing Items Review of Agenda Approve Minutes Grievances and Appeals Overview SMART Data Open Council Positions 	~Amber – Chair	Info Vote	Revise agenda, if needed Approve minutes from last meeting. Review any grievances or appeals filed with Family Support 360 Review SMART data Review open positions on the Family Support Council	Offer changes or additions Vote to approve minutes of February 25 & 26, 2022 Listen and ask questions	20 mins (6:10 PM – 6:30 PM)
3. Oyate Circle	~Wayne Weston	Info Discussion	Learn about Oyate Circle, share information about the Family Support Council	Listen and ask questions	60 minutes (6:30 PM – 7:30 PM)
4. American Rescue Act Plan Update	~DHS Staff	Info	Learn which Family Support Agencies received funds from the American Rescue Act Plan and how that	Listen and ask questions	15 minutes (7:30 PM – 7:45 PM)

			money is allocated towards Family Support.		
5. Participants Served Map	~DHS Staff	Info	View the State map showing where current participants are from.	Listen and ask questions.	15 minutes (7:45 PM – 8:00 PM)
 6. State Handouts Self-Direction Explanation Appeals Process Common Law Employment Specialized Therapies 	~DHS Staff	Info Discussion	Learn about the handouts the State is creating. What questions or feedback does the FS Council have the handouts created by the State?	Listen and ask questions Review and provide feedback on the handouts the State is creating.	45 minutes (8:30 AM – 9:15 AM)
7. Meeting Expectations	~Amber	Discussion Vote	Review the DDD meeting agreements. Discuss the meeting agreements from DDD as amended at our February meeting. Does anyone have additional meeting expectations? Vote to approve the meeting expectations.	Review and discuss the meeting expectations. Make any changes to the meeting expectations. Vote on the meeting expectations.	10 minutes (9:15 AM – 9:25 AM)
8. Planning List	~Michelle ~DHS Staff	Info Discussion	Review and discuss the planning list for Family Support 360. What changes have occurred to the planning list since our last meeting?	Listen and ask questions Discuss any changes that have occurred since the last Family Support meeting.	20 minutes (9:25 AM – 9:45 AM)
9. Front Doors to Supports Work Group	~DHS Staff ~Tina ~Krista ~Michelle ~Jen	Info	Learn about the planned schedule and conversations for the Front Doors to Support Work Group.	Listen and ask questions	15 minutes (9:45 AM – 10:00 AM)
10. Family Support Website	~DHS Staff	Info Discussion	Learn about the Family Support Website. What questions or feedback does the FS Council have for the Family Support Website.	Listen and ask questions Provide feedback on the Family Support Website.	20 minutes (10:00 AM – 10:20 AM)

11. Application	~Tina ~DHS Staff	Info	Learn about the Universal Family Support Application. Learn how the universal Family Support application was created, what agencies helped to create it, and where new families can find the application.	Listen and ask questions Discuss the application from the perspective of a family or IDD.	20 minutes (10:20 AM – 10:40 AM)
12.Break	AMBER		Take a Break		10 minutes (10:40 AM – 10:50 AM)
13. DDD at Partners in Policy Making	~DHS Staff	Info	Learn about what the DDD presented to Partners	Listen and ask questions.	15 minutes (10:50 AM – 11:05 AM)
14. Amend the By-Laws – First Reading of when the Meeting Agenda Needs to be Published	~Amber ~DHS Staff	Info Discussion	First reading to Amend the By-Laws regarding how far in advance of the meeting the agenda is to be published. When should the Family Support By-Laws say the agenda needs to be posted?	Listen and ask questions. Review and discuss the proposed changes to the Family Support By- Laws about the timeline of when the agenda is to be posted.	15 minutes (11:05 AM – 11:20 AM)
15. Public Comment Period	~Amber – Chair ~Public	Info	Hear from members of the public.	Listen to the public	30 minutes (11:20 AM – 11:50 AM)
16. Council Discussion	~Family Support Council Members	Info Discussion	What is something you appreciated from today's meeting?	Listen and share	5 minutes (11:50 AM – 11:55 AM)
17. Next Meeting	~Amber – Chair ~DHS Staff	Discussion	August 5 & 6 – Sioux Falls December 2 & 3 – Pierre Anything you would like to see on our agenda next meeting?	Know your schedule and add to calendar Share any topics you would like to see at our future meetings	5 mins (11:55 AM – Noon)
18. Adjourn	~Amber – Chair	Vote	End today's meeting	Vote	5 mins (Noon)