DRAFT

South Dakota	<u>a Coun</u> opmenta	Quarterly Meeting April 27, 2018 8 a.m. – 3:30 p.m. Central Time Best Western Ramkota Plus, Sioux Falls, SD			
To assist people wit throug PURPOSE: To conduct	in achieving th h advocacy, sys ⁻	 Meeting Agreements: Cell phones off or on vibrate One person talks at a time Be respectful Let everyone know prior to a vote if you have a conflict of interest and will not be voting. 			
Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
BREAKFAST			Have breakfast with the current class of Partners in Policymaking.		7:15 – 7:45 a.m. Washington Room
1. Welcome & Opening Round	Crystal	Info	Provide a positive focus for the day – start with the Mission Statement.	Introduce yourself and share something you plan to do this summer.	15 minutes (8 – 8:15 a.m.)

DRAFT

Agenda	ltem	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
	ve Agenda v Meeting	Crystal	Info Vote	Revise agenda if needed, accept agenda and review meeting agreements.	Offer changes or additions. Vote to accept the agenda.	5 minutes (8:15 – 8:20 a.m.)
3. Approve N	Minutes	Crystal	Info Discussion Vote	Approve minutes of the meeting held January 12, 2018.	Offer changes. Vote to approve.	5 minutes (8:20 – 8:25 a.m.)
4. Executive Committe and Ratify Taken	e Report	Crystal and Arlene	Info Discussion Vote	 Approve report of Executive Committee meeting held April 9, 2018 Ratify actions: a. Augustana, Lighting the Way Autism Conference, \$5,000 approved b. East Dakota Educational Coop/Teachwell Solutions, Project SEARCH Conf, \$5,000 approved 	Listen and ask questions. Vote to accept the reports of the meetings. Vote to ratify actions taken by Executive Committee.	15 minutes (8:25 – 8:40– a.m.)

	Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
5.	Director's Update	Arlene	Info	Hear the latest from the Admin on Intellectual and Developmental Disabilities and more.	Listen and ask questions.	20 minutes (8:40 – 9 a.m.)
6.	Budget Update	Arlene	Info Discussion Vote	Understand Council's budget and available grant funding.	Ask questions, discuss and vote to accept.	15 minutes (9 – 9:15 a.m.)
7.	Evaluation & Compensation for Executive Director	Peggy	Discussion Vote	Continue discussion from January meeting for contract beginning June 1, 2018 (State Fiscal Year 2019).	Review, discuss and vote	30 minutes (9:15 – 9:45 a.m.)
8.	State Plan Updates to Annual Work Plans	Crystal and Arlene	Info Discussion	Review the Sub-committee work and discuss changes and ideas	Discuss the goals, objectives and activities. Make recommendations for future activities.	75 minutes (9:45 – 11 a.m.)
9.	Update – Special Olympics South Dakota	Julie Briggs	Info	Learn about Special Olympics South Dakota – Spread the Word Campaign, Unified Sports Events, etc.	Listen and ask questions.	30 minutes (11 – 11:30 a.m.)

DRAFT

Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
 Update – Person Centered Transition Assessments 	Tana Buresch, SD Parent Connection	Info Discussion	Learn about Person Centered Transition Assessments	Listen, ask questions, and share ideas.	30 minutes (11:30 a.m. – Noon)
11. LUNCH	All		Participate in lunch with the current class of Partners in Policymaking	Meet members of the current class.	60 minutes (12 – 1 p.m.) Washington Room
12. Update – Augie Access	Jessica Lamb & students	Info	Learn about the Augie Access Program.	Listen and ask questions.	30 minutes (1 – 1:30 p.m.)
 Update – Supporting Families Community of Practice 		Info Discussion	Learn more about the Community of Practice and review LifeCourse Framework. Learn more about one tool.	Review LifeCourse Framework and practice one tool.	60 minutes (1:30 – 2:30 p.m.)
14. DD Network Updates	Wendy Parent Johnson and Carrie Geppert	Info Discussion	Learn about activities the 3 organizations have been working on together.	Listen and ask questions.	45 minutes (2:30 – 3:15 p.m.)

	Agenda Item	Owner	Info Discussion Vote	Desired Outcome	Come Prepared to	Time Allotted (approximate times)
15.	Next Meeting	Crystal	Discussion	July Meeting – select a date	Know your schedule and add to your calendar.	5 minutes (3:15 – 3:20 p.m.)
16.	Final Round	Crystal	Info	Create better meetings for the Council.	Offer suggestions (positive or negative), or topics for future meetings.	10 minutes (3:20 – 3:30 p.m.)
17.	Adjourn	Crystal	Vote	End today's meeting	Vote	(3:30 p.m.)